Ülésezett a német önkormányzat

A rendkívüli ülésen – amelyen részt vett Spéth Géza polgármester is – három téma került napirendre.

Elsőként a kisebbségi önkormányzat korábban elfogadott költségvetését kellett módosítani. Ennek oka az, hogy a tervezettnél kisebb összegből gazdálkodhat 2007-ben a német önkormányzat. Diósd Község Önkormányzat idei költségvetése ugyanis nem juttat támogatást a kisebbségi önkormányzatnak (amelyre megyei kisebbségi tisztségviselők szerint kevés példa akad az országban), így alapvetően az állami támogatás mintegy 600 ezer forintos összegéből gazdálkodhatnak.
A szűkös büdzsé tükrében a testület megvizsgálta, milyen feladatokat, rendezvényeket tudnak felvállalni. Mindenképpen megtartják a nyár folyamán a barackfesztivált, a Katalin-nap környéki nemzetiségi teadélutánt. Fontos feladaként tartják számon a környékbeli német kisebbségi önkormányzatokkal (Törökbálint, Budaörs) való kapcsolattartást, tapasztalatcserét, a – gyermekek és felnőttek részére szervezett – németnyelv-tanfolyamot.
Az ülésen elhangzott: kiemelten kezelik a pályázatfigyelést és a pályázatokon való indulást. A testület úgy döntött, hogy megvizsgálják egy sváb egyesület alakításának lehetőségét.

A második napirend keretében Paszternák Lászlóné elnök ismertette a települési és a kisebbségi önkormányzat között köttetett együttműködési szerződést.

A harmadik, egyben záró napirend keretében az önkormányzat működésével kapcsolatos egyéb kérdések kerültek szóba.