Nemzetközi ifjúsági találkozó és nemzetiségi napok Diósdon

Július 21-én mintegy 80 –olasz, német, lengyel, erdélyi és diósdi– fiatal részvételével kezdődött meg a II. Diósdi Nemzetközi Ifjúsági Találkozó.

A rendezvény fő színtere és a sátortábor helye a felső kőbánya volt. A meglehetősen barátságtalan, esős idő miatt a résztvevőknek két éjszakára át kellett költözniük az ÁMK tornatermében, ám ez a kezdetektől kialakult jó hangulatot egyáltalán nem befolyásolta.
A fiatalok megismerkedtek Diósd nevezetességeivel, budapesti városnézésen vettek részt, majd egész napos balatoni kirándulásra indultak.

Július 25-én a kőbányában és a sporttelepen zajlottak sport- és kulturális programok. Másnap a Szent István téren megkezdődtek az ifjúsági találkozó keretében tartott Kistérségi Nemzetiségi Napok rendezvényei.
Először német hagyományőrző táncegyüttes lépett fel, majd a az ifjúsági találkozóra érkezett marosvécsi fiatalok tánccsoportja mutatta be műsorát. Ezt kövezően a Kék Géza Közösségi Házban az egykori őszibarack-termesztést, valamint a diósdi és környékbeli sváb hagyományokat bemutató kiállítást nyitották meg az ifjúsági találkozó résztvevőinek, az ide érkezett művészeti csoportok tagjainak, valamint az érdeklődő diósdiak jelenlétben. Kétnapos vizitre Diósdra érkezett Helmut Smidt, az alsbachi képviselő-testület elnöke, akinek két unokája is részt vett az ifjúsági találkozón. A polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon sváb fúvószenekar játszott, melynek hangulatos zenéjére több pár is táncra perdült.

Július 27-én, vasárnap délután 14 órától szlovák és lengyel énekesek és együttesek műsorával folytatódott a program. Elsőként az érdi lengyel kisebbségi önkormányzat műsorának tapsolhattak a résztvevők. Két táncdalénekes, majd azt követően egy kínai koreográfiát bemutató táncos lépett a színpadra. Őket a piliscsévi szlovák népdalkör tagjai váltották, majd a tárnoki szlovák hagyományápoló énekkar következett. A délután- kora este a tárnoki hagyományápoló fúvószenekaré volt. Az együttes műsorát érdeklődéssel hallgatták az ifjúsági találkozó lengyel, olasz, német és erdélyi résztvevői.

A zárónapon a magyarok voltak a vendéglátók. A hétfői ebédről és a vacsoráról a házigazdák gondoskodtak a festő szépségű felső kőbányában. Délután fél hattól – Lovag Madarász a diósdi bajvívók tartottak bemutatót a nemzetközi sokadalomnak. A reneszánsz muzsikát a Susató Régizene Együttes szolgáltatta. Ezt követően a marosvécsi néptáncosok, majd a diósdi Fonó Alapítvány táncegyüttese mutatta be műsorát.

Vacsora után tábortűz mellett emlékeztek a fiatalok az elmúlt egy hétre. A fiatalok és kísérőik egyértelmű véleménye volt, hogy a négy napig tartó mostoha időjárás ellenére a résztvevők elégedetten, kellemes emlékekkel távoznak Diósdról. A záró megbeszélésen elhangzott, hogy 2009-ben a németek, 2010-ben pedig az olaszok vállalják a találkozó megszervezését.

(Forrás: www.dko.hu)