Egyéves a Diósdi Német Kisebbségi Önkormányzat

A tavaly októberi helyhatósági választásokat követően, október 14-én tartotta alakuló ülését a Diósdi Német Kisebbségi Önkormányzat. Az első év tapasztalatairól Paszternák Lászlónét, az önkormányzat elnökét kérdeztük.

– Térségünk sváb gyökerű települései közül Diósdon alakult meg utoljára a német kisebbségi önkormányzat.

– Igen, többször el is hangzott az előkészítés során, hogy az utolsó pillanatban léptünk. Ma még élnek közöttünk, igaz, egyre fogyatkozó számban sváb származású nagyszülők, dédszülők, akik vállalkoznak arra, hogy átörökítsék a fiatalabb generáció részére az egykori hagyományokat, ismereteket.

– A megválasztott önkormányzat tagjai kezdők e területen, most tanulják a feladattal járó adminisztratív, szervezeti munkát. Hogyan birkóztak meg a feladattal?

– Szerencsére jó a csapat, valamennyien régóta ismerjük egymást, és a polgármesteri hivatal munkatársaitól is kaptunk segítséget az indulás hónapjaiban. Decemberben elfogadtuk a szervezeti és működési szabályzatunkat, programtervünket és a költségvetésünket. Ez utóbbi meglehetősen szerény, lévén hogy a község önkormányzata az ismert megszorítások miatt anyagilag nem tudta támogatni a működésünket. Szerény anyagi helyzetünk miatt különösen nagy hangsúlyt fektettünk a különböző pályázatokon való indulásra. A pályázatokon való sikeres szereplés és a szponzori támogatások révén számos színvonalas programot szerveztünk a településen.

– Vegyük sorra, melyek is voltak ezek?

– Tavaly decemberben nemzetiségi teadélutánt tartottunk, amelyet ez év februárjában farsangi rendezvény követett. Programot szerveztünk a Tavaszköszöntőn, részt vettünk a törökbálinti és a diósdi majálison. Az év legnagyobb szabású rendezvénye a júliusban tartott Barackfesztivál, valamint az augusztusban rendezett nagy sikerű Nemzetközi Ifjúsági találkozó volt, de sokan részt vettek a Szent Gellért Héten általunk rendezett hagyományápoló szüreten is. Örömmel jelenthetem, hogy igen szoros a kapcsolatunk a szomszédos települések német önkormányzataival, amit az is bizonyít, hogy szinte minden rendezvényen képviseltették magukat nemzetiségi énekkarral, tánccsoporttal.

– Milyen terveket, feladatokat szeretnének megvalósítani a közeljövőben?

– Várhatóan november hónapban sikerül beindítani – az életkori sajátosságoknak megfelelően szervezett – óvodai németnyelv-oktatást, melyre 21 diósdi gyermek jelentkezett. Úgy tűnik, hogy egy év után végre megoldódni látszik az önkormányzat helyiséggondja. A polgármesteri hivatalban kaptunk – igaz, nem kizárólagos használóként – egy irodát, ahol telepíteni tudjuk a pályázaton nyert számítógépet, elhelyezhetjük iratainkat, megtarthatjuk üléseinket, tárgyalhatunk, vagyis rendezettebb körülmények között dolgozhatunk. Folytatni szeretnénk a Diósdi Krónikában két nyomdai oldalon megjelenő magyar-német hírlevél kiadását, melynek révén a diósdi és környékbeli emberek információkat szerezhetnek munkánkról. Emellett a cikkek német nyelvű közreadása lehetőséget ad nyelvismeretünk kontrollálására, gyarapítására.

K.Z.